Ranking domów maklerskich 2019

Bankier.pl, 10 lutego 2020

Ranking domów maklerskich 2019: DM BOŚ numerem jeden

"Zmiana na czele rankingu domów maklerskich przygotowanego przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych. Nowym liderem został DM Banku Ochrony Środowiska."

Ranking domów maklerskich powstał na podstawie wyników Ogólnopolskiego Badania Inwestorów 2019 organizowanego przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, w którym udział wzięło ponad 2600 inwestorów. Partnerem badania był Bankier.pl.
Inwestorzy pytani byli o ocenę (od 0 do 5) poszczególnych biur maklerskich w dziewięciu kategoriach:

• bezawaryjność i szybkość platformy internetowej,
  • funkcjonalność platformy informatycznej,
  • jakość obsługi bezpośredniej (w POK-u, przez telefon),
  • profesjonalizm pracowników DM,
  • jakość analiz i rekomendacji,
  • oferta edukacyjna,
  • dostęp do informacji i notowań.
  • dostęp do rynków zagranicznych
  • dostęp do rachunków IKE/IKZE

Tak jak w poprzednich edycjach badania, wagi dla poszczególnych kryteriów ustalono na podstawie odpowiedzi ankietowanych na pytanie, która z kategorii jest dla nich ważna w ocenie domu maklerskiego. W rankingu znalazły się jedynie te domy maklerskie, które uzyskały przynajmniej 100 odpowiedzi. Z tego powodu nie wszyscy inwestorzy będą mogli znaleźć w rankingu instytucję prowadzącą ich rachunek maklerski.

W zestawieniu za 2019 r. znalazło się dziewięciu brokerów, o jeden mniej niż rok wcześniej. Było to efektem zarówno przekroczenia przez XTB poziomu 100 odpowiedzi, jak i przeniesienie klientów dawnego Securities do Santandera oraz wchłonięcie Centralnego Domu Maklerskiego Pekao przez DM Pekao.

Po trzech latach z rzędu dominacji Domu Maklerskiego PKO BP, na szczycie rankingu doszło do roszady. Nowym liderem został Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska, który w poprzednich trzech edycjach plasował się na drugiej lokacie. Skład podium dopełnia Dom Maklerski mBanku, który zanotował awans aż z 7 pozycji. Pod względem ocen pierwsza trójką zauważalnie odstaje od reszty stawki. (…)